Krita

Krita je brezplačen program za risanje, ilustriranje, slikanje. Krita ni kopija Photosopa, Gimpa ali Corel Painterja, temveč enkratna kombinacija orodij za digitalno ustvarjanje. Omogoča rastrsko (eng. bitmap) in vektorsko grafiko, ter podpira širok nabor barvnih profilov. Tudi CMYK barvni profil je podprt, tako, da je primerena tudi za profesionalno pripravo slik za tisk.

Krita - about
Krita – about

Krita deluje na vseh glavnih operacijskih sistemih; na Windows, OSX in Linux in podpira delo z grafičnimi tablicami Huion. Za delo je primerna prav vsaka grafična tablica ali monitor z zaslonom Huion.

Krita ima zelo zmogljiv in sistem plasti (eng: layers); definiramo lahko različne tipe plasti, npr. Paint (slikarski, raster), Vector (vektorski), File (datotečni), Filter … Vsaki plasti se lahko dodeli maska (eng: mask), ki omogoča prosojnost, transformacijo in različne filtre. Lahko se določi več filtrov na isti plast. Filtri plasi in objektov na plasti ne spremenijo (non-destructive transformations). Filtre lahko poljubno vključimo ali izključimo.

Orodje Assistant Tool nam olajša delo s pomožnimi oznakami in linijami, npr. perspektivo, elipso, krivuljo, “fisheye”. Istočasno se lahko uporablja več pomožnih orodij.

Krita podpira veliko formatov datotek, tudi PSD (Photoshop datoteke ). Na spletni strani trdijo, da odpira celo PSD datoteke, ki jih Photoshop ne zmore.

Poleg tega, da gre za izjemen ilustratorski program, je skupnost pripravila navodila za uporabo, ki jih najdete na strani Documentation. Krita je iz dneva v dan bolj priljubljena in na spletu je vsak dan več virov, ki vam pomagajo začeti in ustvarjati s Krito. Priporočam tudi ogled spletne strani Davida Revoya.

Za več informacij in prenos programa obiščite uradno spletno stran -> Krita.